De Kaart is niet het Gebied

De Kaart

Wat neem jij voor waar aan, waar baseer jij je waarheid op en ben jij je daarvan bewust? In de praktijk nemen we de wereld om ons heen via onze zintuigen continu waar en creëren daaruit ons eigen beeld van de werkelijkheid. Onze eigen werkelijkheid noemen we binnen NLP ook wel het eigen Wereldbeeld of eigen Kaart van de Wereld.

Korzybski en de kaart

Alfred Korzybski was een linguist uiterste vaardig in het beschrijven van de taal van mensen zoals de taal is ; dat wil zeggen, zoals mensen ze in werkelijkheid gebruiken.

Van Korzybski komt de uitspraak ‘De Kaart is niet het Gebied’. Hij beweert daarmee dat de mens in twee werelden leeft, een interne wereld en  in de werkelijke wereld. Korzybski gaat zelfs zover dat het menselijk brein alleen kan reageren op de intern gevormde landkaart en de wereld om hem heen (in het extreme geval) volledig vergeet. Bij het zien van een voorwerp, bijvoorbeeld een stoel maken we er via een onbewust intern proces van weglaten, vervormen en generaliseren, in ons brein een eigen stoel van.

Wil je hier meer over weten kijk dan ook eens naar dit artikel NLP Communicatie Model

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.