Bereik Magie door Contact

Zie de ander zoals die is

Deze oefening helpt wanneer je contact legt met iemand die je niet kent of waarmee je eigenlijk niet zo’n fijne band hebt. Je kunt super veel doen om met elkaar ‘op dezelfde golflengte te komen’.

Waar het mee begint is écht aandacht te schenken aan de ander zonder na te denken. Dat is nog niet zo eenvoudig omdat we geneigd zijn iets van de ander te vinden. Dat gebeurd onbewust vanuit de opgeslagen ervaringen in ons brein en van waaruit we ‘denken’ de waarheid te weten.

Probeer, als het gedrag van de ander afwijkt van dat wat je ‘normaal’ vindt, dat te zien als een blijk van variatie in gedrag. Zeg tegen jezelf, het is niet goed of fout, alleen anders. Neem het gewoon waar, kijk en luister naar wat de ander te zeggen heeft, PUNT.

Afstemmen op de ander

De reden dat het gesprek soms wel en soms niet zo lekker loopt zit hem in de aan- of afwezigheid van een overeenkomst tussen beiden. Als er geen ‘click’ tussen beiden is wil dat zeggen dat je elkaar gevoelsmatig niet raakt.

Wat je dan beter niet kunt doen is volharden in hoe het loopt. Het zal niet vanzelf tot een overeenkomst en click komen, daar is MAGIE voor nodig. MAGIE is de prikkel die maakt dat je het gevoel krijgt dat de ander je begrijpt, dat is fijn. Bijvoorbeeld, je gesprekspartner heeft een kop koffie, jij houdt ook van koffie en vertelt dat. Het is niet perse nodig om ook koffie te drinken op dat moment, de overeenkomst van de liefde voor koffie is op zich al magisch waardevol.

Let eens op deze Top 3:

1. Lichaamstaal, 2. de stem en 3. woordgebruik, en dat ook in deze volgorde. Wat je feitelijk ziet en hoe het klinkt zegt meer over de ander dan wat die zegt. Voorbeeld: Iemand zegt met zijn hoofd gebogen; “ik ben blij”, wat zegt je dat dan…? Of iemand zegt wat traag en zacht tegen je; “leuk dat je er bent”. Eh ja…..

Oefening

Hieronder heb ik in een aantal stappen uiteengezet hoe je komt tot Magisch contact. Gebruik dit eens als je met iemand in gesprek gaat, stem af op diens lichaamstaal, stem en woordgebruik. De Magie ontstaat in de volgende drie stappen:

  1. Lichaamstaal: spiegel diens houding of een deel daarvan, bijvoorbeeld benen over elkaar
  2. Stem: pas je stemgeluid en tempo van spreken af op dat van de ander
  3. Woorden: herhaal letterlijk het woord of de zin van de boodschap van de ander

Ga wel voorzichtig te werk, maak het geen na-apen maar kom in contact.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.