Oefening Learn and Earn


GA NIET ZOMAAR SLAPEN, LEARN AND EARN

Het Nut: Je (werk-)dag zit erop en hoe dan ook is het de moeite waard om daar even een paar minuten bij stil te staan. Neem wat jij door de dag doet niet voor lief, ben je ervan bewust dat je bijzondere dingen hebt gedaan of bijzondere dingen hebt geleerd. Ieder moment, iedere dag is waardevol en helpt je om te groeien en er de vruchten van te plukken.  Met deze oefening a) slaap je beter, b) wordt je vrolijker wakker en c) besef jij dat je gewoon goed bezig bent.

Het Wat: Hoe simpel of complex je dagelijkse bezigheden ook mogen zijn, er schuilt altijd een meerwaarde in. Het is altijd wel ergens goed voor geweest dat kan voor jezelf -, voor een ander of iets anders zijn. Als je die meerwaarde leert te (h)erkennen voedt dat jouw gemoedsrust en zorgt dat ervoor dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt gedaan. Wat je ervan leert (Learn) en wat je ervan waardeert (Earn) geeft je voldoening over je (werk-)dag en maakt dat je gaat verlangen naar de volgende dag.

Het Hoe: Als je eenmaal lekker in je bed ligt draai je jezelf naar je favoriete slaaphouding. Sluit je ogen en laat je gedachten gaan naar wat jij die dag allemaal hebt gedaan. Waardeer jezelf over alle dingen, groot en klein, die je die dag hebt gedaan door in jezelf een paar keer 'waardering of waarderen' te zeggen. Doe dat door erbij te bedenken waar het goed voor is geweest. Bijvoorbeeld, met die kop koffie kwam je tot rust wat je even nodig had, en mooi dat de groenbak weer leeg is dan kan hij weer worden gebruikt om het tuinafval in te werpen. Doe datzelfde met waar je die dag minder tevreden over bent, maar dan om er iets van te leren. Bijvoorbeeld je hebt je hond een standje gegeven terwijl hij dat niet verdiende. Wat je daarvan kunt leren is dat je misschien daaraan voorafgaand iets teveel van jezelf hebt gevergd waardoor je geïrriteerd bent geraakt. De volgende keer kun je daar dan rekening mee houden en gewoon wat minder streng zijn voor jezelf, toch?

Doe dit iedere dag voordat je gaat slapen en je zult al snel gaan merken dat je a) beter slaapt, b) vrolijker wakker wordt en c) gaat beseffen dat je gewoon goed bezig bent.

Deze oefening vergt tijd, inleving en herhaling. Kom je er zelf niet uit of wil je er iets over kwijt dan mag je me dat altijd laten weten. Kom in contact met mij.