
Bekijk het van beide kanten
Waarom ben je het werk gaan doen wat je nu doet, dat vraag jij jezelf mss wel af. Die vraag ontstaat veelal als je het er niet meer naar je zin hebt. Op zich een heel terechte vraag, het zegt iets over je betrokkenheid erbij. Toch denk ik dat je die vraag ook kunt stellen als alles koek en ei is met je werk. Ik ben wel benieuwd naar het antwoord op de vraag met en zonder stress om je werk. Heb je stress om je werk stel jezelf die vraag alsof je vandaag op de job bent gestart. Doe dat daarna nogmaals maar dan vanuit je huidige situatie. Merk op of je eerste antwoord meer over jezelf gaat en je tweede antwoord over de situatie.
Heb je werk heb je stress
Zelf werk ik al meer dan 30 jaar voor dezelfde werkgever en heb me die ene vraag meerdere malen gesteld. Eerlijk gezegd in het verleden meer vanuit een stressvolle relatie met mijn werk. Tegenwoordig stel ik de vraag nog alleen vanuit mijzelf. Dat wil niet zeggen dat ik geen stress (meer) ken in mijn werk. Heb je werk heb je stress is mijn ervaring omdat je een mens bent. Wij mensen staan nu eenmaal bloot aan enorm veel prikkels in het werk. Dat maakt dat je bewust en onbewust keuzes maakt en dat doet iets met je gemoedsrust. Heel menselijk vind ikzelf.
Wat je kunt doen met stress om je werk
Wanneer je veel stress ervaart met je werk is dat een gelegenheid om het anders te doen. Zie het als iets wat jij jezelf wilt vertellen, het wordt tijd voor andere keuzes. Dat betekent niet dat je ander werk moet gaan zoeken. Je zou je huidige keuzegenerator dan meenemen naar een nieuwe omgeving en daar vroeg of laat tegen dezelfde antwoorden oplopen. Wat ik je wel kan aanbevelen is op zoek te gaan waarom het werk je zo raakt. Is er iets in je werk dat geweld doet aan wat jij belangrijk vindt? Probeer daarvoor eens terug te gaan naar je jeugd toen je nog zonder ballast in het leven stond. Wat deed je toen het liefst en vind je dat terug in jouw werk? Omdat het lang geleden is en jij van alles op je tijdlijn hebt geschreven wil niet zeggen dat jouw jeugdig plezier is opgehouden te bestaan.
Hoe deed je dat vroeger?
Het mooiste wat er is, is wat je kunt. Als kind deed je gewoon wat je ingeving jou vertelde. Je deed dat op die manier omdat je gewoonweg niet anders wist en daarom ook niet twijfelde of je het goed deed. Dat maakte dat je het op jouw manier kon doen en er veel plezier aan beleefde. Breng dat eens naar je werk en bedenkt wat dat jeugdig talent nu voor jou zou betekenen. De kracht van je inbeeldingsvermogen is dat het je ondersteund om te doen wat jij al kunt. Ook al is dat iets uit je jeugd, je kunt het nog steeds. Je leert als het ware opnieuw toe te passen hoe je dat vroeger deed. Als je dat gaat onderzoeken wanneer je veel stress ervaart met je werk zul je merken dat jouw jeugdig talent van grote waarde is.
Wil je er eens met mij over sparren? https://henrieberens.nl/een-plezierig-gesprek/
Je krijgt er altijd meer zelfvertrouwen door en wordt er vrolijk van!
- 21 oktober 2018
-
Henrie Berens
- Geen reacties
Laat een reactie achter cancel
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Laat een reactie achter cancel
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.